EtusivuKirjatKauppaYhteystiedotIn English

Jyrki Heikkinen
KIITOSVIRRET + YLISTYSLAULUT

Kuvarunoja 2006-2007

Asema 2008
ISBN 978-952-99923-4-8
152 sivua | kovakantinen | 12€

Näytesivut: 6 / 19 / 54 / 60 / 65 / 98


Kiitos ja ylistys, huuto ja meteli, lihapullat, kuolema ja ilon hetki. Arkipäiväinen ja taivaallinen sekoittuvat ja luovat uutta runoilija-sarjakuvataiteilijan hämmästyttävissä kuvarunoissa. Suorastaan hervoton, rönsyilevä piirros ja teksti käsittelevät elämän suuria kysymyksiä ja saattavat ne uuteen valoon. Jyrki Heikkinen on antanut meille ihmeellisen lahjan!

"Lähtökohta löytyy arjen pienistä ja suurista sattumuksista, jotka saattavat paisua myyttisiin tai kohtuuttomiin mittasuhteisiin. Kuva ja sana törmäävät toisiinsa, saavat vauhtia toisistaan ja assosioivat yllättävillä tavoilla. Mukaan on tullut yhä enemmän ääniä ja tunnelmia, joita olen perinteisissä runoissani ujostellut; pateettisia älähdyksiä, houreista korinaa, romantiikan kaipuuta ja silkkaa pöhköyttä."

Suomalaisen maalaissurrealismin edustajaksikin kutsuttu, Kuopiossa asuva Jyrki Heikkinen (s. 1958) tunnetaan paitsi tuotteliaana sarjakuvataiteilijana myös runoilijana. Kiitosvirret + ylistyslaulut on Heikkisen kolmas pitkä sarjakuvateos - tai viides runoteos.

HAASTATTELU

Jyrkin oma kuvaus Kiitosvirsistä

ARVIOT

Turun Sanomat (9/9/2008)
Pohjolan Sanomat
(23/10/2008)
Helsingin Sanomat (13/11/2008)

SAMALTA TEKIJÄLTÄ

Jyrki Heikkinen
 

Mitä sivuja?Kuva: Helinä Schroderus

Minulla täytyy olla aina tekemiselleni syy. En osaa vain ilokseni vuoleskella, näpsiä kuvia tai piirrellä. Joku ajatus täytyy löytyä tekemisen takaa.

Aloin pitää luonnoskirjaa kaksi vuotta sitten. Aluksi piirsin, mitä näin ja keksin ja aika pian turhauduin. Siirryin päiväkirjamuotoon ja kokeilin erilaisia äänensävyjä. Ujutin unia ja fantasiaa mukaan ja innostuin todella.

Siirryin yhä irtonaisempaan kuvaukseen, lähemmäs runoa ja löysin värit. Aloin tavoitella ilmaisua, jossa kuva ja sana törmäävät toisiinsa, saavat vauhtia toisistaan ja assosioivat yllättävillä tavoilla. Olen pyrkinyt tiheään ja notkeaan ilmeeseen ja mukaan on tullut yhä enemmän ääniä ja tunnelmia, joita olen perinteisissä runoissani ujostellut; pateettisia älähdyksiä, houreista korinaa, romantiikan kaipuuta ja silkkaa pöhköyttä.

Sivuja työstän edelleen päiväkirjan tapaan. Lähtökohta löytyy arjen pienistä ja suurista sattumuksista, joka saattavat paisua myyttisiin tai kohtuuttomiin mittasuhteisiin.

Luonnoskirjaa on toteutuksen hiottu huolettomuus.
Jokainen sivu on erillinen kokonaisuutensa ja yhdessä ne muodostavat moniäänisen sarjan, joka jatkuu.


Asema Kustannus / PL 223 / 90101 Oulu Finland / info@asemakustannus.com